Konceptet splitboard innebär en liten revolution i snowboardvärlden. Denna bräda, som går att dela i två, gör det äntligen möjligt för snowboardåkare att upptäcka njutningen med att gå på randonnéetur!

För att komma bort från de mest välbesökta offpiståken hade snowboardåkare tidigare inget annat val än att klätta uppåt med snöskor och med brädan på ryggen. Nu är den tiden över. En splitboard erbjuder åkaren riktiga turskidor för anmarschen och stora upplevelser under åket ned! Det är den perfekta utrustningen för att lägga ett spår där ingen annan redan varit.

Splitboard: Randonnée med snowboard

splitboard1

Splitboarden uppfanns av Nitro i slutet på 80-talet men glömdes sedan bort i nästan tjugo år. För sex år sedan plockade några snowboardåkare som älskar stora åkytor upp splitboarden igen, bland dem Xavier de Le Rue och Jeremy Jones.

I dag är det en av de trendigaste aktiviteterna man kan syssla med och i stort sett alla snowboardmärken erbjuder åtminstone en splitboard i sitt sortiment.

Hur fungerar en splitboard?

För att gå uppför tar man isär brädan i två delar och byter plats på dem. På så sätt får man två breda ”skidor” på vilka man kan sätta fast stighudar. Bindningarna går att vrida på och efter att ha knäppt fast dem är det bara att ge sig av uppåt.

Inför nedfärden tar man av stighudarna, sätter ihop brädan med hjälp av klämmor och vrider tillbaka bindningarna. Sedan är det bara att njuta av stora svängar i nysnön! Ingen panik, när brädan väl är hopmonterad riskerar den inte att öppna sig igen och den presterar lika bra som en offpistbräda.

En splitboard har inget att skämmas för jämfört med turskidor. Visst, den väger lite mer än vanlig turutrustning och kan vara lite svårare att hantera i viss terräng, men den är fortfarande väldigt praktisk och gör det möjligt att göra liknande åk som på randonnéeskidor. Du kommer snabbt att få smak på den speciella känslan av ett långt, välförtjänt åk, vilket skiljer sig från vanlig offpist på snowboard.

Hur börjar man med splitboard?

splitboard2

En duktig snowboardåkare lär sig snabbt och kan utnyttja splitboardens fördelar direkt. Det gäller att börja försiktigt och ta hänsyn till var och ens fysiska kondition. Bästa säsongen för att testa är under våren, då snöförhållandena är mindre krävande än tidigt på vintern.

Ofta räcker en knapp timmes anmarsch för att nå fina, orörda sluttningar dit inte många åkare tar sig. Med tiden kommer du att bli allt mer bekväm med utrustningen och tekniken (lappkast, traverser och att hantera olika snöförhållanden), och förbättra uthålligheten. Allt eftersom går det att satsa på längre och svårare åk.

Glöm aldrig att en tur på splitboard innebär att du rör dig offpist! Det är nödvändigt att vara rätt utrustad, känna till terrängen och kunna säkerhetsreglerna för offpiståkning. Det är starkt rekommenderat att anlita en yrkeskunnig skidlärare eller bergsguide – både med tanke på säkerheten och för nöjets skull! En guide kan välja åk som passar din nivå och rådande snöförhållanden, samtidigt som du får tips och råd.

splitboard3

Vill du upptäcka nya äventyr på splitboard? Här är några av de splitboardkurser som UCPA erbjuder:

splitboard4

Splitboard: Nybörjar- och fortsättningskurser

splitboard5

Om författaren: Lucy Paltz

Jag är journalist, snowboardåkare och mountainbikcyklist. Jag njuter av att skriva om bergsmiljöer och tack vare ett starkt intresse för kvinnliga skid- och snowboardåkare ligger det mig varmt om hjärtat att föra fram dessa i rampljuset. Jag har alltid varit nyfiken och tycker mycket om nya känslor och upplevelser.