Brukar du titta avundsjukt på skidåkare som lämnar pisten för att njuta av fjäderlätt puder? Nästa gång kan du göra likadant! Offpiståkning är nämligen inte bara till för en elit som ständigt vill utmana bergets faror.

För att du ska känna dig trygg slår vi här ihjäl några vanliga myter!

Myt #1: Offpiståkning är jättefarligt

Om du någon gång nämnt offpist sittandes i liften (en stolslift är ett utmärkt ställe för diskussioner), har du säkert fått höra skräckhistorier om olyckor och andra berättelser som kan tänkas få dig att tappa modet. Ja, det finns risker med offpiståkning: skador, laviner (vilket vi kommer att ta upp alldeles strax) och risken att tappa bort sig om sikten är dålig.

Offpiståkning – Du måste inte vara superduktig rent tekniskt, däremot ha god fysisk kondition.

 

Offpiståkning kan vara riskfyllt, men det är inte farligare än vanlig skidåkning. Tvärtom – en skidåkare som är nybörjare i offpisten har inte mycket till teknik men ser till att inte åka för fort, vilket minskar risken för fall och andra olyckor. Fördelen med offpist är dessutom att risken för kollisioner med andra skidåkare minimeras, eftersom du är nästan ensam på berget!

 

 

Om du är nybörjare, se till att åka med en instruktör! De första gångerna du åker offpist rekommenderar vi att du tar hjälp av en guide eller anmäler dig till en kurs. Med en instruktör får du uppleva kända offpiståk och dessutom lära dig grunderna inom meteorologi och terrängkunskap. Läs mer om våra nybörjarkurser här!


Myt #2: Det går inte att skydda sig mot laviner

När du åker offpist är laviner en verklig risk som inte får underskattas. Vid offpiståkning ska du alltid ha läst på om väder- och snöförhållanden, vara utrustad med transceiver, spade och sond och framför allt våga vända om i stället för att ge dig ut i terräng som du anser vara alltför riskfylld. Här får du en lista på all viktig utrustning som behövs för att åka offpist!

Offpiståkning – Som nybörjare bör du åka med en instruktör.

 

Det bästa sättet att undvika lavinfaran är att åka med en guide. En guide har goda terrängkunskaper och utsätter aldrig gruppen för onödiga risker. Med guide får du träna på att hantera transceiver, spade och sond. Du kommer också att lära dig hur du ska röra dig på en sluttning och var du kan stanna utan risk om en lavin skulle gå.
Du behöver dock inte ha koll på all denna ovärderliga kunskap innan du testar för första gången!

Offpiståkning och lavinfara – Åk med guide.

 

Det finns områden där lavinfaran är i princip noll! Lavinfaran beror på flera faktorer: snötäckets sammanhållning, temperaturen, vind och fuktighetsgrad men också sluttningens lutning. Under 30 graders lutning är sluttningen generellt sett inte tillräckligt brant för att en lavin ska kunna utlösas. Riskerna i denna slags terräng är därmed minimala, under förutsättning att du inte befinner dig i en smal korridor omgiven av branta bergssidor.

Goda nyheter för den som vill testa offpiståkning men som blivit skrämd av att höra om de olyckor som kan ske under vintern!


Myt #3: Jag kommer bli tvungen att åka jättebrant

Det är lätt att tänka på alla professionella skidåkare som åker i full fart nedför nästan vertikala bergssidor. Du kan känna dig trygg med att det absolut inte är så det kommer att gå till de första gångerna du ger dig ut offpist.

 

Det är för övrigt mycket troligt att du aldrig någonsin kommer att göra den typen av offpiståk – det är reserverat för en mycket liten elit!

Offpiståkning – Varierande snöförhållanden.

 

Som nybörjare börjar du på svaga sluttningar där lutningen är mindre än 30 grader. Tanken är att alltid utvecklas successivt för att vänja sig vid snön och lära sig tekniken innan man åker i brantare terräng.


Myt #4: Jag måste vara en extremt duktig skidåkare för att börja åka offpist

Vi ska inte ljuga – ju bättre du är på skidor eller snowboard, desto lättare är det att anpassa sig till de varierande snöförhållandena offpist. Med detta sagt är det absolut inget krav att ha perfekt teknik för att kunna åka utanför pisterna!

Offpiståkning – Börja på svaga sluttningar.

 

Självklart måste du kunna styra dina svängar, kontrollera hastigheten och behärska olika slags underlag i pisten innan du är redo att åka offpist.

Men om du är i bra fysisk kondition kan du kompensera vissa tekniska brister. Hemligheten är alltså att förbereda offpistveckan i god tid för att bygga muskler och arbeta upp uthålligheten. På samma sätt blir det lättare att anpassa sig till offpisten om du redan är van vid att åka pist i alla möjliga slags förhållanden (flatljus, isigt underlag, vårsnö med mera).

Om du fortfarande inte är säker på att ha rätt nivå finns det även ”prova på”-tillfällen för nybörjare.


Myt #5: Jag har redan försökt åka precis bredvid pisten och det är för svårt för mig!

När du börjar med offpiståkning kommer du inte alltid att hitta den där mjuka pudersnön som är så lätt att åka i. Snöförhållandena varierar ständigt och när du testade att åka bredvid pisten sist var det kanske inte så behagligt. Men det betyder inte att du ska ge upp!

 

Att åka annat än välpreparerade pister är något som man lär sig, även om det inte går över en natt.

Visst, du kommer kanske att tycka det är svårt i början, men du kommer snabbt att lära dig känna igen olika typer av snö och att anpassa din åkning därefter. Och sedan kommer du att tycka det är roligt att åka i samma slags snö som var så svår de första gångerna!


Myt #6: Offpiståkning kostar en förmögenhet

Det kan du glömma direkt – du behöver inte hyra någon helikopter som tar dig upp på bergets topp för att kunna åka offpist! Inte heller behöver du köpa full utrustning för att gå på dagslånga turer, även om turskidåkning kanske är något du kommer att vilja testa senare.

 

Offpiståkning – Områden där lavinfaran är i princip noll.

 

Många fantastiska offpiståk går att nå från liften. Det kostar alltså inte mer än ett vanligt liftkort. Det enda utgiften är egentligen inköpet av en tranceiver, en spade och en sond. Men om du anmäler dig till något av UCPA:s offpistprogram ingår denna utrustning!


Några extra råd för att samla mod och våga testa offpiståkning:

Även om offpiståkning kräver att du följer vissa regler, är det också en aktivitet som har blivit mycket säkrare med åren. Sporten har dessutom blivit tillgänglig för många fler åkare tack vare utvecklingen av ny utrustning och breda skidor som är lättare att hantera på opistat underlag.  Det är alltså ett utmärkt sätt att upptäcka en annan sida av berget – en naturligare och vildare sida.

Offpiståkning – Efter första gången är du fast!

 

När du väl har testat riktig offpiståkning är det lätt att bli fast!

För att komma igång råder vi dig att åka med en guide eller annan instruktör i början.

Din guide kommer att välja åk där säkerheten är maximal.

 

På samma sätt kommer guiden att välja ut områden med bra nybörjarförhållanden: lagom djup snö, en sluttning på 20 grader och, om möjligt, puder! Målet är att du ska få självförtroende och samla på dig erfarenhet allt eftersom. Om du är nybörjare finns här fem grundläggande råd för att börja med puderåkning.

Läs mer om våra off pist-resor!