Har det blivit dags att lämna pisten?

Vi erbjuder offpist-åkning för alla nivåer, från nybörjare till expert. Du kanske har stenkoll på vilken nivå du har i pisten, men det kan vara svårt att veta hur man ska tänka när äntligen ska ta sig utanför pisterna.

Det är viktigt att välja rätt nivå både för att du ska få ut så mycket som möjligt av din skidvecka, men det är även viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Att bedöma sin nivå för offpist-åkning handlar om att veta vilken nivå man ligger på åkmässigt samt vilken erfarenhet man har av lavinkunskap och hantering av utrustning.

Vilka är de olika nivåerna?

När du åker offpist med UCPA finns det 3 olika nivåer att förhålla sig till, från nybörjare till expert.
Här kommer lite mer information och tips för hur du bedömer din nivå. Vi delar in nivåerna i skidnivå och offpist-erfarenhet för att göra det så tydligt som möjligt.

Offpist Nybörjare

Offpist Nybörjare är för dig som redan är en duktig skidåkare, men som aldrig åkt offpist innan.

För att hänga med på denna kursen krävs det att du som minst har skidnivå ”confirmé”, vilket innebär att du redan är en  duktig skidåkare som behärskar dina skidor och åkning i alla backar, även röda och svarta. Du kan däremot känna dig osäker i opistade nerfarter (pucklar, is, djupsnö etc.).

Ingen tidigare erfarenhet av offpiståkning krävs. Du väljer den här kursen för att du vill börja utforska snön utanför pisterna och vill lära dig grunderna och säkerheten inom offpist-åkning.

Offpist Confirmé

Offpist Confirmé/Toute Neige är för dig som har viss erfarenhet av offpist sedan innan och vill utveckla din teknik ytterligare.

För den här kursen behöver du vara skidåkare på nivå ”confirmé”, vilket innebär att du redan är en  duktig skidåkare som behärskar dina skidor och åkning i alla backar, även röda och svarta.

Det som skiljer sig från nybörjarkursen är att här krävs det viss erfarenhet av offpist-åkning sedan innan. Du ska helst ha åkt en vecka offpist innan och ha viss erfarenhet av att använda lavinsändare, sond och spade. Om du har tidigare erfarenhet av offpist, men saknar lavinkunskap kan vi tipsa om att gå en lavinkurs på hemmaplan innan du ger dig iväg på din resa.

Offpist Expert

Offpist Expert är för dig som är en riktigt hejare i offpisten, har god fysik och gillar utmaningar.

För att ta del av den här kursen behöver du vara skidåkare på expertnivå, vilket innebär att du känner dig trygg i alla nedfarter inklusive svarta, även under varierande förhållanden.

Offpist Expert kräver att du har åkt mycket  offpist innan (helst flera veckor med UCPA) och känner dig säker i alla snöförhållanden. Din erfarenhet gör att du kan läsa av terrängen och anpassa din teknik till alla situationer: branta backar, pucklar, olika typer av snö etc. Du klarar carvingsvängar och stora svängar i vilken terräng som helst. Du har även erfarenhet i hanteringen av lavinsändare, sond och spade.

Nu är du redo för din offpist-resa!

Nu har du all information du behöver för att ge dig ut på ditt nästa off-pistäventyr. Tänk på att åkning utanför pistat område alltid innebär en risk. Med UCPA:s guider får du utbildning i att hantera olika situationer som kan uppstå vid offpist-åkning. Utbildning som gör att du i framtiden kan klara av att åka offpist på egen hand.

Även ifall det alltid blir bättre med guidad skidåkning!