Till skillnad från de flesta andra europeiska länderna finns det i Frankrike inget specifikt diplom för snowboardinstruktörer. I Frankrike har alla med skidlärarexamen också rätt att lära ut snowboard – även om utbildningen till största delen består av skidåkning! Man kan alltså med rätta fråga sig om franska skidlärare är lika bra på snowboard som på skidor. Förklaring följer.

En mycket ojämn snowboardnivå hos många skidlärare

Vem har inte redan sett en skidlärare, ofta av den äldre sorten, ge en snowboardlektion till en elev som verkar vara minst lika duktig som instruktören? Äldre skidlärare har mycket riktigt inte fått någon särskild utbildning i snowboardåkning. De har fått lära sig allt eftersom jobbet kräver det och det är inte alla som har ett äkta intresse för sporten.

Även om vissa av dem har blivit riktigt duktiga, är det många som undervisar snowboardåkning mest för att kunna tjäna några extra slantar.

”Inte desto mindre krävs en hyfsat god nivå på snowboard”

I dag ser det annorlunda ut, även om den pedagogiska delen av utbildning fortfarande inte väger särskilt tungt.

Skidlärarutbildningen fokuserar främst på skidåkning

Den franska skidlärarutbildningen är i dag lång och mycket krävande. För att klara av den måste man vara en mycket duktig skidåkare med utmärkt teknik.

Utbildningen innehåller mycket lite snowboardåkning: en dag i utbildningens första skede och en vecka precis innan examen. Slutprovet i snowboard utgörs av en slalombana med bankade kurvor som deltagarna ska klara av på tid.

”När väl tekniken sitter måste man lära sig pedagogiken”

Eftersom det ingår så pass lite snowboard under utbildningen vid ENSA (Frankrikes statliga utbildningsinstitut för skidåkning och alpinism), måste skidlärareleverna öva och utvecklas på egen hand under sina praktikperioder hos olika skidskolor.

Pedagogiken utgör skidskolornas viktigaste uppgift

Det är alltså viktigt att skidskolan där eleven gör sin praktik kan stötta och uppmuntra eleven, och att denne själv är motiverad att lära sig snowboardåkning.

Allt detta gör att nivån i snowboard vid utbildningens slut självfallet blir mycket ojämn, då det till stor del beror på hur intresserad och motiverad varje elev är. Om en skidlärare har stor passion och motivation underlättar det självklart inlärningen av de tekniska och pedagogiska färdigheter som ska ha uppnåtts vid utbildningens slut.

”En passionerad skidlärare har ett inneboende driv att utvecklas inom sitt område”

Vissa skidskolor gör allt de kan för att uppmuntra och underlätta kunskapsutbytet mellan diplomerade skidlärare och skidlärarelever, för att dessa ska kunna utvecklas inom snowboarddisciplinen.

UCPA är en sådan skidskola – här erbjuds skidlärare och skidlärarelever vidareutbildning och träning varje onsdag förmiddag under vintern, och på hösten anordnas träningsläger med olika teman.

Detta är mycket viktiga tillfällen som ger deltagarna möjlighet att diskutera sinsemellan, utveckla snowboardtekniken och framför allt lära sig mer om hur man lär ut snowboardåkning till andra.

Många unga skidlärare är extremt intresserade av snowboardåkning, freestyle och freeride.
Det skapar en positiv stämning i arbetslaget och på UCPA-centren och gör att många utvecklas i rasande fart.

UCPA:s arbetssätt gör också att de som tycker om att arbeta tillsammans får möjlighet att göra det.

”De med äkta passion är alltid först att erbjuda snowboardlektioner åt de andra”

Skidlärarnas snowboardkunskaper är, som du kan förstå, fortfarande ganska varierande.
Men som tur är blir det allt vanligare att snowboardundervisningen ges av instruktörer med passion, engagemang och äkta åkglädje!

 

Lär dig åka snowboard med UCPA Resor

Utveckla din teknik med oss. Undervisning på heltid eller deltid, gäller alla nivåer från nybörjare till proffs. Allt ingår.
MER INFO